Jak dobrać karmę dla kota?

karma dla kota

Wybierając karmę dla kota, powinniśmy brać pod uwagę jego wiek, szczególne okresy w jego życiu, stan zdrowia, jak i aktywność ruchową. Powinniśmy również skrupulatnie przyjrzeć się dostępnym w sklepach zoologicznych karmom. Poznanie ich przeznaczenia , składu surowcowego i analitycznego z pewnością pomoże nam w dokonaniu optymalnego wyboru.

Ocena składu karmy

Przy wyborze karmy musimy przede wszystkim pamiętać że kot jest bezwzględnym mięsożercą. Dlatego należy zadbać o to, by dostarczyć mu pożywienie o jak najwyższej zawartości mięsa. Poziom mięsności karmy ocenimy zapoznając się z jej składem surowcowym. Im bardziej szczegółowo wyselekcjonowane są poszczególne składniki, tym łatwiej jest nam określić jej przydatność. Unikajmy karm, w których nie została precyzyjnie podana zawartość i rodzaj mięsa. Ze wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego najważniejsze jest mięso mięśniowe. Podroby, które często są nadmiernie wprowadzane do karm, powinny stanowić uzupełnienie składu mięsnego. Z elementów podrobowych istotne znaczenie ma wątroba, będąca dostarczycielem niezbędnej dla kotów witaminy A. Pozytywnie należy odbierać dodanie do karmy oleju rybnego jako źródła bardzo wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz witaminy D. Pomimo tego, że dieta kota nie wymaga stosowania składników roślinnych, niewielka ich ilość w postaci owoców i warzyw może pozytywnie wpływać na procesy trawienne.

Niezwykle istotne znaczenie ma zapewnienie w pożywieniu odpowiedniej zawartości tauryny. Jest ona niezbędnym aminokwasem pozytywnie wpływającym na układ odpornościowy, krwionośny i trawienny. Niedobór tauryny może powodować choroby serca, oczu, niewydolność układu rozrodczego oraz spowalniać rozwój kociąt. Największą jej ilość uzyskują koty polujące na myszy. Natomiast w karmach komercyjnych występuje m.in. w składnikach z mięsa indyczego, rybnego i bezkręgowców morskich.

Powinniśmy również sprawdzić czy karma nie zawiera niepożądanych sztucznych konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.

Proporcje składników odżywczych

Najistotniejszym ze składników odżywczych jest kształtujące rozwój i odporność białko Ważne jest by źródłem białka były składniki pochodzenia zwierzęcego Dopuszcza się niewielkie ilości pochodzące z warzyw. Zawartość białka w suchej karmie dla kotów powinna mieścić się w przedziale 35-50%, natomiast w karmie mokrej 9-11%. Tłuszcze będące głównym źródłem energii również powinny pochodzić wyłącznie z surowca zwierzęcego. Oczekiwany poziom tłuszczu powinien się zawierać w przedziałach 18-35% w karmach suchych i 4,5-7,5% w karmach mokrych. Udział węglowodanów, których zbyt wysoka zawartość nie jest korzystna (może prowadzić do otyłości i cukrzycy) nie powinien przekraczać 5% w suchej karmie i 2 % w karmie mokrej. Warto też zwrócić uwagę na proporcje pożytecznych pod wieloma względami nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Prawidłowo powinny się one kształtować w stosunku od 1:1 do 4:1. W tym miejscu zaznaczyć należy, że nie powinny one pochodzić z olejów roślinnych.

Wybór między karmą mokrą a suchą

Przewód pokarmowy kota przystosowany jest do szybkiego trawienia. Z tego względu, wielu ekspertów żywieniowych uważa karmy suche, dłużej zalegające w żołądku jako mniej odpowiednie dla kota. Niemniej jednak karmy suche mają swoje zalety. Są tańsze, bardziej trwałe i wygodne do podania. Przy udostępnianiu pokarmu suchego trzeba zawsze pamiętać o zapewnieniu kotu stałego dostępu do wody.

Karmy mokre ze względu na wysoką wilgotność i mniejszy stopień przetworzenia są bardziej zbliżone do pokarmu jaki kot zdobywa w naturze. Są mniej kaloryczne co powoduje że trzeba je podawać w wartościach wagowych znacznie większych niż przy dawkowaniu karmy suchej.

Karmienie w różnych okresach życia

Wraz z wzrastaniem i przechodzeniem przez kolejne etapy życia ulegają zmianie kocie nawyki żywieniowe i zapotrzebowanie na składniki odżywcze. W pierwszym okresie życia, gdy możemy już wprowadzać pokarmy stałe (4.-6. tydzień życia) stosujemy zawierające większe ilości białka, tłuszczu i tauryny karmy dla kociąt. Dobrze jest zacząć od karm mokrych lub rozmoczonych suchych.

Gdy przejdziemy przez okres dorosłości i kotek stanie się seniorem powinniśmy zacząć mu podawać karmy przeznaczone dla kotów starszych. Tutaj należy zwrócić uwagę na rozwój okresu starzenia. Może on przebiegać dwuetapowo. W pierwszym okresie (około 7-8 roku życia) kot może wskutek obniżonej aktywności ruchowej uzyskiwać przyrosty wagowe. Wówczas adekwatne będą występujące w sprzedaży karmy często określane jako ,,light/senior/sterilised”, przeznaczone dla kotów z tendencją do zwiększania wagi. Natomiast w okresie późniejszym (po 10. roku życia) w wyniku zachodzących zmian metabolicznych może dojść do wystąpienia niedowagi i wówczas należy zapewnić pokarm bardziej energetyczny. Trzeba również pamiętać że karmy dla seniorów powinny mieć obniżony poziom fosforu ze względu na istniejące ryzyko wystąpienia przewlekłej niewydolności nerek.

Koty po sterylizacji również wymagają specjalnej diety. Bardzo często obserwujemy u nich znaczny wzrost apetytu. Musimy wówczas zapobiec procesowi zwiększania się wagi. Stosować wtedy należy odtłuszczone, mniej kaloryczne karmy dla kotów sterylizowanych. Sterylizacja może negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu moczowego. Dlatego też karmy dla zwierząt po sterylizacji powinny zawierać odpowiednie ilości minerałów regenerujących układ moczowy.

Znaczące zmiany potrzeb żywieniowych zachodzą też w przypadku kotek ciężarnych i karmiących. W okresie ciąży kotka gromadzi tkankę tłuszczową mającą stanowić zapas energii na okres karmienia kociąt. Zasadne jest więc podawanie wysokoenergetycznych karm przeznaczonych na okres ciąży i laktacji lub karm dla kociąt w pierwszym okresie życia tzw. starterów. Karmy te oprócz zwiększonej zawartości składników odżywczych powinny przede wszystkim być bogate w taurynę. Rola tego aminokwasu jest niezwykle pożyteczna zarówno dla właściwego ukształtowania się płodu, jak i optymalnego rozwoju urodzonych kociąt. Stosowane w okresie ciąży karmy dla kotów powinny również gwarantować większe ilości wapnia, fosforu a także witaminy A, E oraz witamin z grupy B.